13 juni, 2024

Vorig jaar minder vlakglas gerecycled door afnemende kwaliteit

Bij het scheiden van glas wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten: vlakglas en flessenglas. Bij vlakglas moet je denken aan vensters, autoruiten en glazen platen. Flessenglas zijn bijvoorbeeld drankflessen en glazen potten.

In 2023 is er door Vlakglas Recycling Nederland ruimt 86.000 ton aan vlakglasafval ingezameld. De inzameling schommelt de laatste jaren tussen de 80.000 en 90.000 ton. Echter doordat de kwaliteit van het vlakglas vorig jaar is afgenomen, is er minder vlakglas gerecycled. Tussen het vlakglas zat meer vervuiling zoals keramisch glas en bouw- en sloopafval.

Ondanks de afname in kwaliteit is de doelstelling van minimaal 90% voor hergebruik in de glasindustrie wel behaald. Vorig jaar werd ruim 93,9% van het ingezamelde vlakglas gebruikt voor nieuwe glasproducten. Reyclebedrijven kunnen het ingezamelde vlakglas verwerken tot nieuwe grondstoffen die veelal worden ingezet bij productie van nieuwe vlakglas, holglas en isolatieproducten. Het is dus van belang dat glas zo goed mogelijk gescheiden wordt zodat het eindeloos gerecycled kan worden.

Uw afvalstromen in goede banen.