22 maart, 2023

Vanaf 1 april aanstaande ook statiegeld op blik

Vanaf 1 april 2023 komt er ook statiegeld op blikjes drinken, zoals fris, bier en mixdranken. Statiegeld op blik zou eigenlijk op 1 januari worden ingevoerd, maar de Raad van State besloot dit uiteindelijk uit te stellen tot 1 april. Dit omdat er volgens de markt nog onvoldoende machines waren voor een werkend systeem.  Door deze maatregel hoopt het kabinet het volume van blik in zwerfvuil aanzienlijk te verkleinen. Volgens Statiegeld Nederland zijn er elk jaar ruim 2,5 miljard blikjes in omloop. Daarvan belanden er minstens 150 miljoen in het milieu.

Alle in aanmerking komende blikken zijn voorzien van het statiegeldlogo. De regeling geldt zowel voor blikjes met alcohol als zonder alcohol met een maximale inhoud van drie liter. Op blikken met bijvoorbeeld soep en knakworsten geldt het weer niet. Vuistregel is dat er vloeistof in moet zitten of dat je er rechtstreeks uit moet kunnen drinken.

De blikjes kunnen straks overal worden ingeleverd waar je ze ook kan kopen. Dit zijn met name supermarkten maar ook voor bedrijven is het mogelijk om de blikken als retourstroom mee te sturen. Greenwaste zal hierbij ondersteunen zodat de blikken, net als PET-flessen, goed kunnen worden ingezameld en de facturatie volledig sluitend is. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen!

 

Uw afvalstromen in goede banen.