29 april, 2024

Lachgascilinders blijven een groot probleem

Sinds 1 januari 2023 geldt het lachgasverbod en is het verboden om lachgas te verstrekken, te maken of in bezit te hebben. Voordat het verbod van kracht was konden de cilinders ingeleverd worden bij de leveranciers en werd er statiegeld gegeven. Echter is dit door het verbod niet meer het geval. Het gevolg hiervan is dat er maandelijks tienduizenden lachgascilinders op straat of in afvalcontainers belanden.

De afvalsector heeft erg veel last van ontploffende lachgascilinders in afvalwagens en verbrandingsovens. Doordat een lege cilinder nog gas kan bevatten geeft dit bij verwerking kans op ontploffingsgevaar. De lachgascilinders kunnen niet alleen schade aan het materieel veroorzaken maar juist ook de medewerkers lopen gevaar.

Naast lozingen in de natuur en in gemeentelijke prullenbakken kan dit ook bij bedrijven voor de nodige problemen zorgen. Met name wanneer containers te lang onbeheerd staan. Als ontdoener zijn bedrijven zelf verantwoordelijk voor het afval wat zij aanbieden. Het is dan ook van belang om zoveel mogelijk preventieve maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door de containers niet te vroeg/te lang aan straat te zetten of door de containers te laten voorzien van een slot. Neemt contact met ons op voor het plaatsen van sloten op de containers.

 

Uw afvalstromen in goede banen.