Onderzoekers van het Qingdao Institute of Bioenergy and Bioprocess Technology hebben succesvol het silicium van afgedankte zonnepanelen gebruikt om betere lithium-ion-batterijen te produceren. Er wordt veel onderzoek gedaan naar manieren om losse componenten van afgedankte zonnepanelen opnieuw in te zetten. Met name het recyclen van silicium is een flinke uitdaging.
De onderzoekers hebben hier iets op gevonden. Ze gebruiken siliciumdeeltjes, gewonnen uit afgedankte zonnepanelen, ter grootte van een micrometer. De deeltjes worden vervolgens via een speciaal ontwikkeld elektrolyt bij elkaar gehouden. Doorgaans wordt voor lithium-ion-batterijen met grafiet gewerkt. Door daar silicium voor in te zetten, kunnen batterijen een betere energiedichtheid leveren.
De batterijen blijken zich in verschillende omstandigheden goed te houden, dus kunnen bijvoorbeeld ingezet worden voor elektrische voertuigen. De onderzoekers verwachten dat lithium-ion-batterijen door deze uitvinding goedkoper geproduceerd kunnen worden en dat dit onderzoek aantoont dat een goede performance en duurzaamheid van batterijen mogelijk en haalbaar is.